Juridische Barometer | 2024
Trends Wonen & Leven
Geschillen Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) steeg met 21%
De afgelopen jaren stellen hypotheekverstrekkers en makelaars steeds hogere eisen bij de aan- of verkoop van een appartement. VvE’s worden gedwongen om hun zaken beter te organiseren en bijvoorbeeld een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) op te stellen. Dit leidt regelmatig tot frictie tussen de eigenaren. We zagen in 2024 een toename in het aantal meldingen van ruim 21% (van 1.787 naar 2.168 meldingen). Als je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). In onze praktijk merken we dat de hogere eisen vooral bij kleine VvE's die (zo goed als) slapend waren leidt tot onbegrip en geschillen. De eigenaren zorgden hier bijvoorbeeld altijd zelf voor het onderhoud van hun kozijnen. Dan komt er een nieuwe eigenaar in een complex van 3 of 4 appartementen en die meldt zich na de aankoop bij de VvE met een aantal onderhoudsverzoeken. Daar blijkt dan geen geld voor te zijn, omdat er weinig is gereserveerd en de eigenaren het onderhoud tot dan toe zelf betaalden. De nieuwe eigenaar staat alleen wel in zijn of haar recht, want het splitsingsreglement bepaalt dat de kozijnen gemeenschappelijk zijn en de VvE voor het onderhoud aan de kozijnen moet zorgen.
Het voelt dan oneerlijk voor de eigenaren die altijd netjes hun kozijnen lieten schilderen voor eigen rekening en zij nu moeten betalen voor onderhoud aan kozijnen van een eigenaar die er jarenlang niets tot weinig aan heeft gedaan. We zien ook een trend in VvE geschillen bij middelgrote tot grote complexen uit de jaren 80 en 90 Vaak zit hier jarenlang hetzelfde bestuur en vinden de overige leden dat prima. Deze mensen kwamen in het bestuur toen het complex nieuw was en er weinig groot onderhoud nodig was. Nu deze complexen aanlopen tegen groot onderhoud en vaak ook verduurzaming blijkt regelmatig dat er te weinig gespaard is om dit te bekostigen. Ook speelt dat soms bepaalde onderdelen al die jaren niet zijn meegenomen in de reserveringen, zoals bijvoorbeeld het vervangen van de rookgasafvoerkanalen. Dan is er nu een extra bijdrage nodig en gaat de maandelijkse bijdrage fors omhoog. Mensen die al jaren in het complex wonen hebben daar dan bezwaar tegen. Het bestuur wordt ook regelmatig ontslagen, er wordt dan een nieuw bestuur gekozen. Dit doet de onderlinge verhoudingen vaak geen goed en steeds als het nieuwe bestuur een besluit moet nemen loopt men tegen deze frictie aan.
Aantal zaken VvE’s
Burengeschillen gestegen met 12%
Waar we in 2023 nog 3.773 hulpvragen ontvingen over burengeschillen, zijn dat er in 2024 4.213, een stijging van 12%. Dit wordt onder meer veroorzaakt door een toename van het aantal zaken over geschillen door verbouwingen en verduurzaming van woningen. Naast deze onderwerpen zien we ook nog steeds veel hinderzaken, denk hier bijvoorbeeld aan geluidsoverlast door warmtepompen en/of airco’s. De ene buur ondervindt dan hinder van de andere buur. Een ander punt van onenigheid dat steeds meer voorkomt zijn camera’s in en om de woning. Buren voelen zich daardoor aangetast in hun privacy. We verwachten dat dat voorlopig ook een actueel onderwerp blijft, omdat steeds meer mensen bijvoorbeeld gebruik maken van een ‘ring deurbel’.
Ook zaken over lekkage komen regelmatig voor In 2024 waren regelmatig extreem natte perioden, dit heeft hier ongetwijfeld aan bijgedragen. Daarnaast merken we net als bij andere onderwerpen dat ook dat de verharding in de maatschappij een rol speelt bij burengeschillen. Er is minder verdraagzaamheid naar elkaar toe en dat merken we ook bij het oplossen van burengeschillen. Het inzetten van mediation, waarin partijen onder deskundige begeleiding in gesprek gaan over een oplossing blijkt in onze praktijk dan een effectieve methode.