Juridische Barometer | Update 2024
Trends Wonen & Leven
Aantal burenzaken steeg met ruim 9%
Waar we in het eerste half jaar van 2023 nog 1.918 hulpvragen ontvingen, zijn dat er in de eerste helft van 2024 2.094. Dit wordt onder meer veroorzaakt door een toename van het aantal zaken over verbouwingen.
In het voorjaar zien we altijd een piek in burengeschillen, omdat mensen weer meer buiten leven en zich kunnen storen aan de buren. Door de huidige woningmarkt wordt er ook meer verbouwd of gebouwd in en om het huis. Dit kan tot gevolg hebben dat mensen meer last hebben van de buren en zich afvragen of dat wat de buren doen, wel mag.
Vanaf 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet Dit nieuwe Omgevingsrecht vervangt 26 bestaande wetten en maakt dat er ruimtelijk meer mogelijk is qua bouwen en bouwplannen.
En ook gemeenten hebben nieuwe omgevingsplannen. In onze praktijk zien we situaties waarin wat eerst niet mocht, nu wel mag. Bijvoorbeeld het dichter tegen de voorerfgrens aanbouwen. Dat speelt mogelijk ook een rol bij de toename van burengeschillen in de eerste helft van 2024.
Ook klimaatveranderingen zijn van invloed In onze praktijk merken we een toename van meldingen die te maken hebben met de veranderingen in het klimaat. In de eerste helft van 2024 regende het veel en hard. Ernstige regenval zorgde bijvoorbeeld voor veel meldingen over doorslag van hemelwater op daken via spouwmuren.
Burenzaken
Nog altijd veel hulpvragen over het salderen van zonnepanelen
Al langere tijd zien we in onze praktijk veel geschillen over het salderen van zonnepanelen. Daar is natuurlijk veel over te doen geweest en dit zien we nog altijd terug in de hulpvragen die we hierover ontvangen.
Bij het salderen van energie die is opgewekt door zonnepanelen spelen vooral de volgende punten:
1. Onduidelijkheid door de overheid over de regeling rondom salderen van zonnepanelen. Dit wijzigt steeds. Je weet als consument niet waar je aan toe bent.
2. De tarieven voor de consument worden steeds ongunstiger. Je ontvangt een lagere teruglever-vergoeding dan de kosten die je voor de geleverde energie moet betalen. Daarnaast mogen energieleveranciers terugleverkosten in rekening brengen en dat doen ze sinds kort ook. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt op die manier steeds ongunstiger.
3. De consument is (na een jarenlange piek) terughoudend geworden met de aanschaf van zonnepanelen. Opdrachten bij bedrijven die zonnepanelen leveren en installeren lopen enorm terug. Dit zorgt voor faillissementen.
4. Onduidelijkheid wanneer er gesaldeerd moet worden. Energieleveranciers doen dit regelmatig niet in de periode zoals dit zou moeten, waardoor de consument niet de zomer tegen de winter weg kan strepen.
Ook discussies rondom zonnepanelen en warmtepompen blijven spelen Omdat veel mensen hun woningen verduurzamen, zien we helaas ook nog steeds de nodige discussies hierover. Denk aan het product voldoet niet, levert niet het rendement dat was voorgespiegeld of wordt niet goed geïnstalleerd.
Lees ook hier de veelgestelde vragen over het salderen van zonnepanelen.